gototopgototop
  1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Девич

Девина кула

Mожност да се доживеат легендите за Крали Марко.

Езеро Козјак

Езеро Козјак

Козјак е најголемо вештачко езеро во Европа, долго 32 километри.

Пештерата Пешна

Пешна

Пешна се смета за една од пештерите со најголеми отвори на Балканот.

Извештај од петтата форумска сесија

PDFПечатиЕ-пошта

Испратено на 10 Декември 2011

Сподели
     „Уредувањето на кејот и изградба на патека за пешачење, трчање и други спортски активности покрај речното корито во централното градско подрачје“ е проектот што жителите на Македонски Брод го избраа на петтата форумска сесија што се одржа на 02.12.2011 година во ООУ „Св.Климент Охридски“. Вкупно 95 жители на општината најпрвин избраа програма од вкупни пет колку што презентираше претставникот на општинската администрација и тоа: Програма за заштита на животната средина и природата, Програма за социјална заштита, Програма за локален развој, Програма за развој на културата и Програма за изградба, реконструкција, одржување и заштита на локални патишта и улици. Граѓаните на Општина Македонски Брод со 30 (триесет) гласа ЗА се одлучија за Програмата за изградба, реконструкција, одржување и заштита на локални патишта и улици, во чии рамки беше избраниот проект вреден 6.500.000 денари. Фондот за овој Буџетски форум изнесува 4.800.000 денари од кои 2.400.000 денари се учество на општината, а другата половина во износ од 2.400.000 денари се учество на Швајцарската агенција за развој и соработка (SDC). Градоначалникот на Општина Македонски Брод г-дин Милосим Војнески се обврза општината да ги обезбеди дополнителните 1.700.000 денари за вкупна реализација на овој проект и исто така им го честита изборот на присутните граѓаните и посочи дека општинската администрација веднаш ќе започне со процесот на имплементација.„Сето ова не е резултат само на поединци, туку тоа е постигнато заедно со вас, и се надевам дека и во иднина ќе имаме можност да аплицираме со нови проекти и со средства од донатори и сопствени средства како општина ќе успеваме да ги подобруваме условите за живеење на граѓаните“ додаде Градоначалникот г-дин Милосим Војнески.
     Некои од приоритетите кои ги предложија граѓаните на форумските сесии се вклучени во годишните програми на општината за наредната година, а останатите кои не се вклучени во програмите на Градоначалникот му беа дадени како препораки со цел нивно понатамошно вклучување во програми и нивно реализирање. За приоритетите кои се произлезени од граѓаните, а кои се влезени но и за приоритетите кои не се влезени во годишните програми на Општина Македонски Брод, зборуваше Градоначалникот г-дин Милосим Војнески. На сесијата освен Градоначалникот како домаќин присуствуваа и: г-дин Димче Митревски од Македонскиот центар за меѓународна соработка и г-дин Миодраг Колиќ како претставник на Швајцарската агенција за развој и соработка.
     Буџетските форуми, во рамки на Програмата „Форуми во заедницата“, подразбираат дискусии и предлози за распределба на буџетските средства во општината.
     Освен во Македонски Брод, буџетски форуми во оваа фаза се одржуваат и во Гостивар и Боговиње.

Асфалтирана и проширена улицата „Илија Игески-Цветан“

PDFПечатиЕ-пошта

Испратено на 21 Ноември 2011

Сподели
alt
     Асфалтирана и проширена е улицата „Илија Игески-Цветан“ со што е подобрена патната инфраструктура за жителите од овој дел од градот. На „повеќе“ можете да ги видите сликите од оваа активност.

Read Article

Асфалтиран крак од улица „7-ми Септември“

PDFПечатиЕ-пошта

Испратено на 02 Ноември 2011

Сподели
alt

     Заврши асфалтирањето на крак од улица „7-ми Септември“. На повеќе можете да ги видите сликите од овој инфраструктурен зафат.

Read Article

Известување

PDFПечатиЕ-пошта

Напишано од Општина

Испратено на 21 Октомври 2011

Сподели

ИЗВЕСТУВАЊЕ ОД ГРАДИНКАТА 7МИ-СЕПТЕМВРИ

НИЕ СМЕ ЕКО ГРАДИНКА

 

И ПАК НЕ ЗАСТАНУВАМЕ

ЗАТОА ПАК ВИ СЕ ЈАВУВАМЕ

 

НАШАТА ГРАДИНКА ИЗРАБОТИ ЕКО-КОДЕКС КОЈ ЈА ДЕФИНИРА НАШАТА МИСИЈА.

 

СО ЕКО-КОДЕКСОТ НА ЈАСЕН И СЛИКОВИТ НАЧИН СЕ ПОКАЖУВА ПОСВЕТЕНОСТА НА ГРАДИНКАТА ЗА ЕКОЛОШКОТО ВОСДПИТУВАЊЕ НА ДЕЦАТА

 

 

                                ЗАСЕГА ТОЛКУ

                                ТОПОЛ И ИСКРЕН ЕКОЛОШКИ ПОЗДРАВ

                                ДО НАРЕДНО СЛУШАЊЕ ЗДРАВО

                                ПОЗДРАВ ОД ГОЛЕМИ И МАЛИ

 

 


Започнува програмата „Форуми во заедницата“

PDFПечатиЕ-пошта

Испратено на 04 Септември 2011

Сподели

     Почитувани граѓани, Ве информираме дека започнува програмата „Форуми во заедницата“.

    Во рамки на новиот циклус на програмата „Форуми во заедницата“, Општина Македонски Брод е една од општините каде ќе се одржи Буџетски форум.

     Главна карактеристика на буџетскиот форум е што темата е однапред дефинирана, а тоа е ПОДГОТОВКА НА ОПШТИНСКИОТ БУЏЕТ ЗА НАРЕДНАТА ГОДИНА.

     Во среда на 14.09.2011 година со почеток во 14:30 часот, во просториите на ООУ „Св.Климент Охридски“ ќе се одржи Првата форумска сесија од буџетскиот форум во рамките на програмата „Форуми во заедницата“.

     Инаку овој форумски процес ќе се одвива во 6 (шест) форумски сесии.

     Целта на програмата „Форуми во заедницата“ е да го поддржи партиципативниот развој на заедниците на локално ниво преку форумски сесии и последователно спроведување на проектите од форумските сесии. Програмата е финансирана од Швајцарската агенција за развој и соработка и учество на општината со сопствени финансиски средства, а е раководена од Единицата за координација на форумите во соработка со ЗЕЛС.

     Програмата во Македонски Брод ќе ја спроведува                                 Македонски центар за меѓународна соработка.

Јазик Language

Македонски

Веб врски

Најново видео

   
Снимка од пуштањето во употреба на мост во близина на село Могилец.

Facebook Фан страна

Календар на настани

Ноември 2017
П В С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Посетители

Денес2
Вчера68
Седмица70
Месец1854
Вкупно112865

од 4.11.2010 год.