gototopgototop
  1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Девич

Девина кула

Mожност да се доживеат легендите за Крали Марко.

Езеро Козјак

Езеро Козјак

Козјак е најголемо вештачко езеро во Европа, долго 32 километри.

Пештерата Пешна

Пешна

Пешна се смета за една од пештерите со најголеми отвори на Балканот.

Оглас за распределба на возни редови

PDFПечатиЕ-пошта

Испратено на 16 Јануари 2012

Сподели
alt

Врз основа на член 32 став 2 од Одлуката за општински линиски превоз на патници во Македонски Брод број 07-322/11 од 31.03.2010 година, Општина Македонски Брод објавува

О Г Л А С
За распределба на возни редови за нови линии и промена на возни редови за одобрени линии по превозници

   Право да учествуваат имаат сите превозници кои поседуваат лиценца за вршење на општински линиски превоз на патници издадена од Градоначалникот на Општина Македонски Брод.
   Постапката за доделување на возни редови за нови линии и промена на возни редови за одобрени линии ќе ја спроведе 3 (три) члена Комисија.
   Барањата за одобрување на возни редови за нови линии и промена на возни редови за одобрени линии се поднесуваат до Секторот за урбанизам, комунални дејности, локален економски развој и заштита на животната средина при Општина Македонски Брод најдоцна до 03.02.2012 година.
   Барањето за одобрување на возен ред за нова линија и промена на возен ред за одобрена линија можете да го превземете ТУКА.

Објава

PDFПечатиЕ-пошта

Испратено на 11 Декември 2011

Сподели
     Врз основа на член 136 став 1,2 и 3 од Законот за животната средина („Службен весник на РМ“ број 53/2005, 81/2005, 24/2007, 159/2008, 83/2009, 48/2010, 124/2010 и 51/2011), Градоначалникот на Општина Македонски Брод, врши:
О Б Ј А В У В А Њ Е
   На барање за добивање дозвола за усогласување со оперативен план за инсталација - експлоатација на минерална суровина градежен технички камен - варовник, од наоѓалиште „Папрадиште“,Македонски Брод.
    Врз основа на член 135 од Законот за животната средина („Службен весник на РМ“ број 53/2005, 81/2005, 24/2007, 159/2008, 83/2009, 48/2010, 124/2010 и 51/2011), операторот на инсталацијата Друштво за производство и трговија „Пела Транс“ ДООЕЛ Прилеп, поднесе барање под број 11.1-127/3 од 04.05.2010 година за добивање на дозвола за усогласување со оперативен план. Врз основа на член 136  од Законот за животната средина („Службен весник на РМ“ број 53/2005, 81/2005, 24/2007, 159/2008, 83/2009, 48/2010, 124/2010 и 51/2011), Градоначалникот го објавува барањето, со што јавноста ќе може да има пристап до истото, да го разгледа во целост и да даде мислење, во рок од 30 дена од објавата. Барањето може да биде разгледано во просториите при Општина Македонски Брод, секој работен ден од 08:30 до 16:30 часот - телефон за информации 045 274-810 или преку официјалната веб страна на општината www.mbrod.gov.mk.
     Засегнатата јавност во рок од 30 дена може да доставува мислења и коментари во писмена форма до локалната самоуправа на Општина Македонски Брод - ул.„7-ми Септември“ бр.4 М.Брод.

Општина Македонски Брод      
Градоначалник,             
г-дин Милосим Војнески с.р.    

Извештај од петтата форумска сесија

PDFПечатиЕ-пошта

Испратено на 10 Декември 2011

Сподели
     „Уредувањето на кејот и изградба на патека за пешачење, трчање и други спортски активности покрај речното корито во централното градско подрачје“ е проектот што жителите на Македонски Брод го избраа на петтата форумска сесија што се одржа на 02.12.2011 година во ООУ „Св.Климент Охридски“. Вкупно 95 жители на општината најпрвин избраа програма од вкупни пет колку што презентираше претставникот на општинската администрација и тоа: Програма за заштита на животната средина и природата, Програма за социјална заштита, Програма за локален развој, Програма за развој на културата и Програма за изградба, реконструкција, одржување и заштита на локални патишта и улици. Граѓаните на Општина Македонски Брод со 30 (триесет) гласа ЗА се одлучија за Програмата за изградба, реконструкција, одржување и заштита на локални патишта и улици, во чии рамки беше избраниот проект вреден 6.500.000 денари. Фондот за овој Буџетски форум изнесува 4.800.000 денари од кои 2.400.000 денари се учество на општината, а другата половина во износ од 2.400.000 денари се учество на Швајцарската агенција за развој и соработка (SDC). Градоначалникот на Општина Македонски Брод г-дин Милосим Војнески се обврза општината да ги обезбеди дополнителните 1.700.000 денари за вкупна реализација на овој проект и исто така им го честита изборот на присутните граѓаните и посочи дека општинската администрација веднаш ќе започне со процесот на имплементација.„Сето ова не е резултат само на поединци, туку тоа е постигнато заедно со вас, и се надевам дека и во иднина ќе имаме можност да аплицираме со нови проекти и со средства од донатори и сопствени средства како општина ќе успеваме да ги подобруваме условите за живеење на граѓаните“ додаде Градоначалникот г-дин Милосим Војнески.
     Некои од приоритетите кои ги предложија граѓаните на форумските сесии се вклучени во годишните програми на општината за наредната година, а останатите кои не се вклучени во програмите на Градоначалникот му беа дадени како препораки со цел нивно понатамошно вклучување во програми и нивно реализирање. За приоритетите кои се произлезени од граѓаните, а кои се влезени но и за приоритетите кои не се влезени во годишните програми на Општина Македонски Брод, зборуваше Градоначалникот г-дин Милосим Војнески. На сесијата освен Градоначалникот како домаќин присуствуваа и: г-дин Димче Митревски од Македонскиот центар за меѓународна соработка и г-дин Миодраг Колиќ како претставник на Швајцарската агенција за развој и соработка.
     Буџетските форуми, во рамки на Програмата „Форуми во заедницата“, подразбираат дискусии и предлози за распределба на буџетските средства во општината.
     Освен во Македонски Брод, буџетски форуми во оваа фаза се одржуваат и во Гостивар и Боговиње.

Асфалтирана и проширена улицата „Илија Игески-Цветан“

PDFПечатиЕ-пошта

Испратено на 21 Ноември 2011

Сподели
alt
     Асфалтирана и проширена е улицата „Илија Игески-Цветан“ со што е подобрена патната инфраструктура за жителите од овој дел од градот. На „повеќе“ можете да ги видите сликите од оваа активност.

Read Article

Асфалтиран крак од улица „7-ми Септември“

PDFПечатиЕ-пошта

Испратено на 02 Ноември 2011

Сподели
alt

     Заврши асфалтирањето на крак од улица „7-ми Септември“. На повеќе можете да ги видите сликите од овој инфраструктурен зафат.

Read Article

Јазик Language

Македонски

Веб врски

Најново видео

   
Снимка од пуштањето во употреба на мост во близина на село Могилец.

Facebook Фан страна

Календар на настани

Октомври 2018
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Посетители

Денес29
Вчера46
Седмица75
Месец1175
Вкупно137415

од 4.11.2010 год.