gototopgototop
  1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Девич

Девина кула

Mожност да се доживеат легендите за Крали Марко.

Езеро Козјак

Езеро Козјак

Козјак е најголемо вештачко езеро во Европа, долго 32 километри.

Пештерата Пешна

Пешна

Пешна се смета за една од пештерите со најголеми отвори на Балканот.

Јавен повик

PDFПечатиЕ-пошта

Напишано од Општина

Испратено на 29 Септември 2015

Сподели

Ј А В Е Н  П О В И К

за поднесување на иницијативи за изработка на урбанистички планови од страна на заинтересирани лица на подрачјето на Општина Македонски Брод за 2016 година

Комплетното соопштение можете да го погледнете и превземете ТУКА.


Покана за учество во Програмата „Форуми во заедницата“

PDFПечатиЕ-пошта

Напишано од Општина

Испратено на 28 Септември 2015

Сподели

П О К А Н А

Општина Македонски Брод преку Програмата „Форуми во заедницата“ има чест и задоволство да ги покани граѓаните на Општина Македонски Брод и медиумите на Првата форумска сесија од буџетскиот форум која ќе се одржи на ден 30.09.2015 година во ООУ „Св.Климент Охридски“ со почеток во 14:30 часот.

Една од главните карактеристики на буџетскиот форум е тоа што темата на Форумот е однапред дефинирана - подготовка на општинскиот буџет за наредната година.

Преку Програмата „Форуми во заедницата“, жителите на Општина Македонски Брод одлучуваат кои се приоритетите за социо-економски развој на општината и кои активности може да се спроведат за подобрување на состојбата на локалната заедница. Општина Македонски Брод со Единицата за координација на форумите (ЕКФ) и Швајцарската агенција за развој и соработка воспостави формална соработка со цел поддршка на партиципативен, транспарентен и отчетен развој на општината.

Швајцарската агенција за развој и соработка преку ЕКФ и додели на општината средства во износ од 825.000 МКД за реализација на буџетскиот форум во општината.

Средствата ќе се користат за спроведување на петте сесии наменети за транспарентно и партиципативно креирање на буџетот на општината заедно со граѓаните и спроведување на последователната шеста форумска сесија за отчет пред граѓаните.

На форумот ќе учествуваат граѓаните, НВО (невладини организации), претставници на бизнис секторот како и претставници на локалната самоуправа.

Целта на Програмата „Форуми во заедницата“ е да овозможи учество на граѓаните во развојот на заедницата на локално ниво. Оваа програма претставуа платформа за развој што им овозможува на граѓаните, прво да го подобрат својот живот со сопствени идеи и учество во процесот на донесување на одлуки на локално ниво и второ, администрацијата да развие отчетно локално управување преку учество, одговорност и доверба.

Вкупно 10 општини што ќе ги спроведуваат буџетските форуми во периодот 2015/2016 се избрани во рамки на програмата „Форуми во заедницата“. 

Општините: Кривогаштани, Росоман, Македонски Брод, Врапчиште, Демир Капија, Василево, Конче, Пробиштип, Карбинци и Делчево се 10-те општини коишто заедно со граѓаните ќе го креираат општинскиот буџет за наредната 2016 година.

Учествувајте во донесувањето на одлуки! 30.09.2015 година, ООУ „Св.Климент Охридски“ во 14:30 часот.

Обележување на хоризонтална сообраќајна сигнализација

PDFПечатиЕ-пошта

Напишано од Општина

Испратено на 22 Септември 2015

Сподели

alt

Минатата недела, во деновите 16,17 и 18.09.2015 година, се изврши обележување на хоризонталната сообраќајна сигнализација. Слики од активностите можете да погледнете на

Повеќе...

Реализација на три инфраструктурни проекти

PDFПечатиЕ-пошта

Напишано од Општина

Испратено на 26 Август 2015

Сподели

alt

Општина Македонски Брод на 17.08.2015 година во просториите на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој на РМ ги потпиша времените решенија за реализација на три инфраструктурни проекти вредни над 625.000 евра, за кои се обезбедени средства по Програмата за рурален развој за 2015 година.

Наскоро треба да се отпочне со реализација на проектот „Изградба на локалниот пат Р104 до село Могилец“ кој е финансиран по 321 мерката од оваа програма и е инвестиција вредна 15.594.410 денари.

Потоа следува проектот „Изградба на улици во населба „Сувенир“ с.Самоков“ по мерка 322 од програмата и вреди 7.875.804 денари и третиот проект е „Уредување на излетничко место - локалитет Пешна“ проект по мерка 323 од програмата вреден 14.979.680 денари.

По добивањето на овие времени решенија, општината треба да спроведе тендерски постапки, односно јавни набавки и да склучи договори со избраните економски оператори за реализација на проектите со кои заедно треба да се обратат до Агенцијата и да склучат договори за финансиската поддршка.

Реализацијата на овие проекти овозможува подобрување на условите за побрз економски развој, како и развој на туризмот, кој е еден од приоритетите за севкупниот напредок на Општина Македонски Брод.

Уредување на споменикот на природата Белешничка река за развој на еко туризмот

PDFПечатиЕ-пошта

Напишано од Општина

Испратено на 24 Август 2015

Сподели

alt

Во општина Македонски Брод во тек е реализација на проектот „Уредување на споменикот на природата Белешничка река за развој на еко туризмот“.

Општина Македонски Брод со овој проект аплицираше по јавен повик за прибирање на предлог проекти за развој на подрачјата со специфични развојни потреби до Бирото за регионален развој на РМ, по што овој проект беше избран за финансиска поддршка од Бирото за регионален развој.

Вкупниот фонд за реализација на проектот изнесува 1.984.760 денари од кои 90% се учество на Бирото за регионален развој, а 10% се од Буџетот на Општина Македонски Брод.

Со реализација на проектот се опфаќа изработка и поставување информативни табли за геодиверзитетот и биодиверзитетот, уредување и означување на пешачки патеки, изработка на лифлет со вцртани граници и пешачки патеки и лифлет за габи, со што ќе се создадат услови за унапредување на природните вредности на заштитеното подрачје околу Белешничка река, рурален развој на подрачјето во делот на туризмот, промоција на локалните рурални природни убавини како и развивање на знаења и вештини за локални туристички водичи кои ќе бидат во функција на исполнување на потребите за атракција и уникатно доживување на туристите.

Со оглед дека од подрачјето егзистираат поголем број на собирачи на диви видови на растенија во склоп на проектот ќе се организира и една работилница чија цел е подигање на јавната свест и едукација на локалното население од регионот каде интензивно се собираат печурки. На истата ќе бидат претставени најзначајните комерцијални видови на габи. методите и техниките по кои тие се препознаваат и се разликуваат од отровните видови, како и начинот на правилно собирање со цел нивно одржливо користење. Имајќи предвид дека се работи за видови кои можат да се сретнат на откупните пунктови, кампањата ќе биде насочена и кон правните и физичките лица вклучени во прометот со печурки.

Реализацијата на овој проект се планира да заврши во месец Ноември оваа година.

alt

Белица

Јазик Language

Македонски

Веб врски

Најново видео

   
Снимка од пуштањето во употреба на мост во близина на село Могилец.

Facebook Фан страна

Календар на настани

Мај 2018
П В С Ч П С Н
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Посетители

Денес10
Вчера85
Седмица95
Месец1807
Вкупно128442

од 4.11.2010 год.