gototopgototop
  1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Девич

Девина кула

Mожност да се доживеат легендите за Крали Марко.

Езеро Козјак

Езеро Козјак

Козјак е најголемо вештачко езеро во Европа, долго 32 километри.

Пештерата Пешна

Пешна

Пешна се смета за една од пештерите со најголеми отвори на Балканот.

Извештај од втората форумска сесија

PDFПечатиЕ-пошта

Напишано од Општина

Испратено на 24 Октомври 2015

Сподели


Извештај од втората форумска сесија

Втората форумска сесија во Општина Македонски Брод на која присуствуваа деведесетина граѓани од општината се одржа на 21.10.2015 година, во просториите на ООУ „Св.Климент Охридски“.

Во првиот дел на сесијата, после усвојувањето на записникот од претходната сесија, претставник на работната група им ги презентираше на присутните анализите на предложените приоритети. Притоа, најголем дел од предложените приоритети беа прифатени од општината за да се вклучат во буџетот за наредната година. Граѓаните беа запознаени со Прегледот на планирани/реализирани приходи на Општина Македонски Брод за 2015 година, како и Проекцијата на приходи на општината за 2016 година.

Учесниците, откако дискутираа по работни маси, дадоа 24 предлози за зголемување на приходите на општината за коишто на работен состанок на формираната работна група, ќе се разгледаат можностите за нивно вклучување во буџетското планирање. На оваа форумска сесија беа презентирани расходите по 6 буџетски програми за 2016 година што ќе бидат дискутирани на следните форумски сесии.

 Извештај од спроведена акција „Македонија без отпад 2015“

PDFПечатиЕ-пошта

Напишано од Општина

Испратено на 06 Октомври 2015

Сподели

Извештај од спроведена акција

alt

alt

Целосниот извештај од спроведената акција можете да го погледнете ТУКА.

Слики од спроведената акција можете да погледнете на Повеќе...

Повеќе...

Извештај од првата форумска сесија

PDFПечатиЕ-пошта

Напишано од Општина

Испратено на 01 Октомври 2015

Сподели

alt

Првата форумска сесија со која започна спроведувањето на Буџетскиот форум во Македонски Брод се одржа на 30 Септември во ООУ „Св.Климент Охридски“ во присуство на 117 жители на општината.

Форумскиот процес го поздрави Градоначалникот на општина Македонски Брод г-дин Милосим Војнески кој изрази благодарност до граѓаните за масовното учество на форумот како и за поддршката од страна на Швајцарската агенција за развој и соработка (SDC) на спроведувањето на процесот.

На првата форумска сесија граѓаните имаа можност да се запознаат со процесот на буџетирање, структурата на буџетот на општина Македонски Брод, реализацијата на стратешкиот развоен план и приоритетите за развој на општината за 2016 година.

Форумот формираше 8 работни маси согласно буџетските програми.

alt

alt


Јавен повик

PDFПечатиЕ-пошта

Напишано од Општина

Испратено на 29 Септември 2015

Сподели

Ј А В Е Н  П О В И К

за поднесување на иницијативи за изработка на урбанистички планови од страна на заинтересирани лица на подрачјето на Општина Македонски Брод за 2016 година

Комплетното соопштение можете да го погледнете и превземете ТУКА.


Покана за учество во Програмата „Форуми во заедницата“

PDFПечатиЕ-пошта

Напишано од Општина

Испратено на 28 Септември 2015

Сподели

П О К А Н А

Општина Македонски Брод преку Програмата „Форуми во заедницата“ има чест и задоволство да ги покани граѓаните на Општина Македонски Брод и медиумите на Првата форумска сесија од буџетскиот форум која ќе се одржи на ден 30.09.2015 година во ООУ „Св.Климент Охридски“ со почеток во 14:30 часот.

Една од главните карактеристики на буџетскиот форум е тоа што темата на Форумот е однапред дефинирана - подготовка на општинскиот буџет за наредната година.

Преку Програмата „Форуми во заедницата“, жителите на Општина Македонски Брод одлучуваат кои се приоритетите за социо-економски развој на општината и кои активности може да се спроведат за подобрување на состојбата на локалната заедница. Општина Македонски Брод со Единицата за координација на форумите (ЕКФ) и Швајцарската агенција за развој и соработка воспостави формална соработка со цел поддршка на партиципативен, транспарентен и отчетен развој на општината.

Швајцарската агенција за развој и соработка преку ЕКФ и додели на општината средства во износ од 825.000 МКД за реализација на буџетскиот форум во општината.

Средствата ќе се користат за спроведување на петте сесии наменети за транспарентно и партиципативно креирање на буџетот на општината заедно со граѓаните и спроведување на последователната шеста форумска сесија за отчет пред граѓаните.

На форумот ќе учествуваат граѓаните, НВО (невладини организации), претставници на бизнис секторот како и претставници на локалната самоуправа.

Целта на Програмата „Форуми во заедницата“ е да овозможи учество на граѓаните во развојот на заедницата на локално ниво. Оваа програма претставуа платформа за развој што им овозможува на граѓаните, прво да го подобрат својот живот со сопствени идеи и учество во процесот на донесување на одлуки на локално ниво и второ, администрацијата да развие отчетно локално управување преку учество, одговорност и доверба.

Вкупно 10 општини што ќе ги спроведуваат буџетските форуми во периодот 2015/2016 се избрани во рамки на програмата „Форуми во заедницата“. 

Општините: Кривогаштани, Росоман, Македонски Брод, Врапчиште, Демир Капија, Василево, Конче, Пробиштип, Карбинци и Делчево се 10-те општини коишто заедно со граѓаните ќе го креираат општинскиот буџет за наредната 2016 година.

Учествувајте во донесувањето на одлуки! 30.09.2015 година, ООУ „Св.Климент Охридски“ во 14:30 часот.

Јазик Language

Македонски

Веб врски

Најново видео

   
Снимка од пуштањето во употреба на мост во близина на село Могилец.

Facebook Фан страна

Календар на настани

Јануари 2018
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Посетители

Денес31
Вчера96
Седмица402
Месец1163
Вкупно139021

од 4.11.2010 год.