gototopgototop
  1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Девич

Девина кула

Mожност да се доживеат легендите за Крали Марко.

Езеро Козјак

Езеро Козјак

Козјак е најголемо вештачко езеро во Европа, долго 32 километри.

Пештерата Пешна

Пешна

Пешна се смета за една од пештерите со најголеми отвори на Балканот.

Обележување на хоризонтална сообраќајна сигнализација

PDFПечатиЕ-пошта

Напишано од Општина

Испратено на 22 Септември 2015

Сподели

alt

Минатата недела, во деновите 16,17 и 18.09.2015 година, се изврши обележување на хоризонталната сообраќајна сигнализација. Слики од активностите можете да погледнете на

Повеќе...

Реализација на три инфраструктурни проекти

PDFПечатиЕ-пошта

Напишано од Општина

Испратено на 26 Август 2015

Сподели

alt

Општина Македонски Брод на 17.08.2015 година во просториите на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој на РМ ги потпиша времените решенија за реализација на три инфраструктурни проекти вредни над 625.000 евра, за кои се обезбедени средства по Програмата за рурален развој за 2015 година.

Наскоро треба да се отпочне со реализација на проектот „Изградба на локалниот пат Р104 до село Могилец“ кој е финансиран по 321 мерката од оваа програма и е инвестиција вредна 15.594.410 денари.

Потоа следува проектот „Изградба на улици во населба „Сувенир“ с.Самоков“ по мерка 322 од програмата и вреди 7.875.804 денари и третиот проект е „Уредување на излетничко место - локалитет Пешна“ проект по мерка 323 од програмата вреден 14.979.680 денари.

По добивањето на овие времени решенија, општината треба да спроведе тендерски постапки, односно јавни набавки и да склучи договори со избраните економски оператори за реализација на проектите со кои заедно треба да се обратат до Агенцијата и да склучат договори за финансиската поддршка.

Реализацијата на овие проекти овозможува подобрување на условите за побрз економски развој, како и развој на туризмот, кој е еден од приоритетите за севкупниот напредок на Општина Македонски Брод.

Уредување на споменикот на природата Белешничка река за развој на еко туризмот

PDFПечатиЕ-пошта

Напишано од Општина

Испратено на 24 Август 2015

Сподели

alt

Во општина Македонски Брод во тек е реализација на проектот „Уредување на споменикот на природата Белешничка река за развој на еко туризмот“.

Општина Македонски Брод со овој проект аплицираше по јавен повик за прибирање на предлог проекти за развој на подрачјата со специфични развојни потреби до Бирото за регионален развој на РМ, по што овој проект беше избран за финансиска поддршка од Бирото за регионален развој.

Вкупниот фонд за реализација на проектот изнесува 1.984.760 денари од кои 90% се учество на Бирото за регионален развој, а 10% се од Буџетот на Општина Македонски Брод.

Со реализација на проектот се опфаќа изработка и поставување информативни табли за геодиверзитетот и биодиверзитетот, уредување и означување на пешачки патеки, изработка на лифлет со вцртани граници и пешачки патеки и лифлет за габи, со што ќе се создадат услови за унапредување на природните вредности на заштитеното подрачје околу Белешничка река, рурален развој на подрачјето во делот на туризмот, промоција на локалните рурални природни убавини како и развивање на знаења и вештини за локални туристички водичи кои ќе бидат во функција на исполнување на потребите за атракција и уникатно доживување на туристите.

Со оглед дека од подрачјето егзистираат поголем број на собирачи на диви видови на растенија во склоп на проектот ќе се организира и една работилница чија цел е подигање на јавната свест и едукација на локалното население од регионот каде интензивно се собираат печурки. На истата ќе бидат претставени најзначајните комерцијални видови на габи. методите и техниките по кои тие се препознаваат и се разликуваат од отровните видови, како и начинот на правилно собирање со цел нивно одржливо користење. Имајќи предвид дека се работи за видови кои можат да се сретнат на откупните пунктови, кампањата ќе биде насочена и кон правните и физичките лица вклучени во прометот со печурки.

Реализацијата на овој проект се планира да заврши во месец Ноември оваа година.

alt

Белица

Оглас за избор на ко-модератор

PDFПечатиЕ-пошта

Напишано од Општина

Испратено на 21 Август 2015

Сподели

Општина Македонски Брод ќе спроведува буџетски форум со цел партиципативно и транспарентно изготвување на Буџетот на општината за 2016 година заедно со граѓаните.

За потребите на форумот се распишува оглас за избор на ко-модератор кој ќе биде ангажиран во времетраење од 6 (шест) месеци, 10 (десет) работни дена во текот на месецот со флексибилно работно време.

Ко-модераторот е помошник на модераторот и раководител на оперативната група.

Комплетниот оглас можете да го погледнете и превземете ТУКА.

Втор слој на асфалт на крак од ул.„Маршал Тито“

PDFПечатиЕ-пошта

Напишано од Општина

Испратено на 20 Август 2015

Сподели

alt

Деновиве се поставува нов слој на асфалт на крак од ул.„Маршал Тито“, кој води до градскиот фудбалски стадион.

Слики можете да погледнете на Повеќе.

Повеќе...

Јазик Language

Македонски

Веб врски

Најново видео

   
Снимка од пуштањето во употреба на мост во близина на село Могилец.

Facebook Фан страна

Календар на настани

Јануари 2018
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Посетители

Денес31
Вчера96
Седмица402
Месец1163
Вкупно139021

од 4.11.2010 год.