gototopgototop
  1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Местоположба

PDF Print E-mail

Written by %s scytalemk

POSTED ON 23 October 2018

SHARE
There are no translations available.

 

						

Македонски Брод (брод - прегазлив дел од река) е гратче во западниот дел на Република Македонија. Тој се наоѓа во горниот тек на реката Треска и претставува средиште на областа Поречје. Од Кичево е оддалечен 27 km во источен правец, а во северо-западен правец на 37 km е оддалечен од Прилеп. Главен проблем претставува патното поврзување со Скопје бидејќи со изградбата на браната Козјак беше уништен дел од директниот патен правец, па сега за да се стигне до Скопје треба да се поминат околу 150 km одејќи преку Кичево, Гостивар и Тетово.

Македонски Брод е еден од помалите градови во Македонија. Тој се наоѓа во Поречката област и претставува нејзин центар. Градот лежи на бреговите на горното сливно подрачје на реката Треска. Оттаму произлегло и неговото име Брод.

На местото на денешниот град, над водите на Треска постоел еден мост што ги поврзувал градовите Прилеп и Кичево. Мостот меѓу народот бил познат под името Брод.

Latest video

Easter 2011 Makedonski Brod

Facebook Фан страна

Calendar of events

M T W T F S S
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Visitors

Today29
Yesterday46
Week75
Month1175
Total137415

од 4.11.2010 год.